3x1 erasmusos naplója

Elmegyünk Hollandiába fél évre - világot látni, barátkozni és egy kicsit tanulni is. Hogy miért? Először is: mert roppant okosak vagyunk, másodszor pedig: ki kell hevernünk az egyetem okozta megrázkódtatásokat (bár erre fél év aligha lesz elég). A blog a családnak és a barátoknak szól, és a világ összes vándorának.

házisárkány

Adopt one today!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Enc: hej!!!! (2009.06.07. 16:47) Pinksterdaag
  • dalmus: Szinyei Merse Pál Pacsirta című festményének most született meg a párja:) (2009.06.06. 18:40) Pinksterdaag
  • kekzold: Laura betty boop-os beállása egészen lenyűgöző. a madár melletti test tulajdonosa mikor érkezik az... (2009.06.03. 09:03) Pinksterdaag
  • CB: 'bocik és rengeteg disznó. Egész otthon éreztem magam' tehenek és disznók, Kiskunfélegyháza v. Ka... (2009.05.31. 01:54) Farm-nap
  • CB: ezt en is megkerdezhettem volna, rettenetes a fejem szine es allapota (2009.05.20. 19:36) Ma
  • Utolsó 20

ennyien olvastok minket

figyelsz-figyellek

eXTReMe Tracker

Nyelvek

2009.04.20. 14:56 :: LAU

Még mindig úgy érzem, hogy nem tudok angolul. Ami valószínűleg így is van:) Tényleg akarom, próbálkozom, de úgy tűnik, mintha megragadtam volna egy szinten. Félreértés ne essék, óriásit fejlődtünk, mióta kijöttünk. Ez nem dicsekvés, hanem objektív tény: amikor először találkoztam Nickel vagy Curtissel Amelandon, vért izzadtam, hogy megértsem őket és hogy értelmesen tudjak válaszolgatni nekik. Most volt Nick búcsúbulija és minden nehézség nélkül el tudtam vele beszélgetni, sőt még élveztem is. De mintha ennél a szintnél nem lenne (jelenleg) feljebb - vagy csak én nem tudom megugorni az akadályt? Néha tényleg vicces lehet, amint hegyezzük a fülünket, hogy egy-egy új szót, kifejezést elkapjunk és megjegyezzük. Tegnap, a tengerpartra indulás előtt Sander az olasz lánynak magyarázta, hogy mi az a flip-flop. Gyorsan elhadarta, hogy "tudod, az a papucs, aminek csak egy pántja van: a nagylábujjad és a mellette lévő közt". Én meg csak hegyeztem a fülem és hát igen: ez különbözteti meg a native speakert az idegennyelvűtől: olyan könnyen jönnek a szavak!!! Irigylem őket néha. Olyan jó lenne, ha tcsak egy nyelv lenne a világon! Ők sokkal jobban ismerik egymást, mint ahogy minket vagy mint ahogy mi ismerhetjük őket. Mert mi nem érezzük az angol árnyalatait, színeit, nekik pedig a zsigereikben van. Vajon milyennek tűnhetünk angolul? Lehet, hogy téves a kép: néha használhatunk olyan szavakat, amiknek nem érezzük az árnyalatát vagy a stílusát. Vagy az is lehet, hogy csupa "közömbös" szót használunk, ezáltal unalmasak vagyunk? Asszem sose tudjuk meg. És ez mindkét irányban működik, produkció, percepció egyaránt hézagosak, jajh. Bár ennek a nemtudásnak is megvan a maga előnye. Egy világ dőlne össze bennem, ha kiderülne, hogy mondjuk Olivia buta vagy hogy Bradnek nincs is humora. Mindkettő valószínűtlen, de ha native lennék, sokkal árnyaltabb lenne a kép róluk.

A tengerpart egyébként klassz volt, nem olyan jó, mint a hágai, de azért megteszi. Nagyon zavart a szennyezés a vízen: zöld hab úszott a tenger felszínén. Az emberek hülyék! Semmi felelősség nincs bennük a bolygó iránt, amin élnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr71076118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása