3x1 erasmusos naplója

Elmegyünk Hollandiába fél évre - világot látni, barátkozni és egy kicsit tanulni is. Hogy miért? Először is: mert roppant okosak vagyunk, másodszor pedig: ki kell hevernünk az egyetem okozta megrázkódtatásokat (bár erre fél év aligha lesz elég). A blog a családnak és a barátoknak szól, és a világ összes vándorának.

házisárkány

Adopt one today!

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Enc: hej!!!! (2009.06.07. 16:47) Pinksterdaag
  • dalmus: Szinyei Merse Pál Pacsirta című festményének most született meg a párja:) (2009.06.06. 18:40) Pinksterdaag
  • kekzold: Laura betty boop-os beállása egészen lenyűgöző. a madár melletti test tulajdonosa mikor érkezik az... (2009.06.03. 09:03) Pinksterdaag
  • CB: 'bocik és rengeteg disznó. Egész otthon éreztem magam' tehenek és disznók, Kiskunfélegyháza v. Ka... (2009.05.31. 01:54) Farm-nap
  • CB: ezt en is megkerdezhettem volna, rettenetes a fejem szine es allapota (2009.05.20. 19:36) Ma
  • Utolsó 20

ennyien olvastok minket

figyelsz-figyellek

eXTReMe Tracker

Ameland vol. II.

2009.02.17. 20:25 :: LAU

Az egész hétvége nagyon furcsa volt. Kezdődött az odaúttal. Ameland egy sziget fenn, északon. Át kellett mennünk egy nagyon hosszú gáton, amit a '30-as években emeltek. A gát óriási területet kerít el a tengertől, beltengerré téve egy részét. Nagyon ügyesek a hollandok, mert ezt a beltengert is arra használták fel, hogy szárazföldet hódítsanak vissza a tengertől. Zuiderzee-projectnek hívták a gát építését és az aztán kezdődő munkákat, ugyanis a területet elkezdték feltölteni és most nagy részén termőföld van, állatokat és növényeket termesztenek, más részét pedig üdülőövezetként hasznosítják. A gát beltenger felöli oldalán a só kicsapódott és keskeny fövenyként húzódott az út mentén. Először azt hittük, hogy hó, de most már tudjuk, hogy a gát építése következtében a beltenger vize édessé vált, a fehér cucc pedig a kicsapódott só. A láthatáron egyszer csak feltűnt egy szivárvány és úgy látszódott, mintha a lába éppen az autóúton állna. Ahogy közeledtünk, egyre sűrűbben pislogtunk, mert hát ki látott még olyat, hogy valaki keresztülmenjen magán a szivárványon? Az mindig csak úgy van valahol, messze, ki tudja, hogy hol..de jelentem, keresztül lehet menni rajta, mi megtettük - egyik pillanatban pont előttünk volt, utána pedig már mögöttünk! Szóval ezt is ki lehet húzni arról a bizonyos listáról.

Első este korom sötétben és minusz ezer fokban lementünk az Északi-tenger (!!) partjára, hogy tüzet rakjunk a parton. Olyan sötét volt, amit még életemben sosem láttam (szó szerint:)) és fogalmunk sem volt, hogy hova lépünk, csak tapogatóztunk előre a puha homokban és hallgattuk a tengert, ami pár méterre volt tőlünk - szürreális élmény volt. Mikor minden érzékszerveddel arra koncentrálsz, hogy megfejtsd, hogy mégis hol a fenében lehetsz, miféle hely az, ahová hoztak, mert a látás totál felmondta a szolgálatot. Olyan volt, mint mikor Jodie Foster a Kapcsolatban lépked a messzi bolygón és minden más, még a levegő is idegen, meg az anyag is. Csak itt nem jött szembe senkinek sem a halott rokona. De azt kijelenthetem, hogy fel lehet úgy öltözni és lehet annyi pálinkát inni, hogy ne akarj halálra fagyni az Északi-tenger partján - én mondom ezt; pedig mindig fázom.

Másnap reggel boeringgolfozni mentünk, ami szó szerinti fordításban annyit tesz: parasztgolf. Ugynazok a szabályok, mint a rendes golfban, csak itt nem hófehér Lacoste tornacipő van a sznobokon, hanem gumicsizma a parasztokon és a golfütő végén igazi fapapucs található. Miután megismerkedtünk a játékszabályokkal két órán keresztül kergettük a labdát a tehénszarban, ami irtó izgi volt, főleg mert sosem tudhattad, hogy mikor lépsz bele egybe vagy épp süllyedsz el a mocsárban. Sütött a Nap, minden zöld volt, a tehenek bőgtek az istállóban, Isten hófehér báránykái a legelőn eszegettek, mi pedig ütöttük a labdát - idilli volt...

Az ellátás minősíthetetlen volt, fűtés nem igazán volt, ebédre pedig csokis kenyeret kaptunk, fel is voltam háborodva, ahelyett, hogy megsütöttek volna egy-két marhát vagy disznót, értitek. Nem is kellett volna messzire menni értük, ott voltak a szomszéd barakkban, ami pont úgy nézett ki, mint a mi szálláshelyünk. Szóval afféle túlélőtábornak hittem, ahol a befizetett pénzt elteszik a hökösök, a hülye külfi pedig egye csak a csokis kenyeret, ahogy az már nálunk otthon lenni szokott és aki túléli, az hazamehet. De aztán minden káromkodást vissza kellett szívnom, amit a hökösökre mondtam, mert ebéd után olyan programunk volt, hogy sosem felejtem, amíg élek.

Biciklire pattantunk és végigtekertünk a tengerparton. Balról a zöld gát, jobbról a tenger, amit ilyen kéknek még sosem láttam, felette a színtiszta ég. Madarak fürödtek a tengerben, nagyon boldognak tűntek, a Nap tűzött, mi tekertünk, vigyorogtunk, én nem birtam abbahagyni a mosolygást és 2 percenként odaszóltam Csillának: "Úristen, Csilla, ez annyira csodálatos!"

7-8 km után megálltunk, műanyag zsákokat húztunk a csizmáinkra és két önkéntes nyugdíjas biológussal elindultunk a mocsárba, hogy állatokat nézegessünk. Az, hogy furcsa volt, az nem kifejezés. Elöl a két cukipofa bácsi, akik végig előadást tartottak, hogy mi hogy megy a giliszták, halak stb. háza táján, mi  pedig utánuk zsákostól és fél km-enként megálltunk, ők vasvillával (!!) beletúrtak a mocsárba és kiszedtek nekünk egy gilisztát/kagylót/csigát, mi pedig megbámultuk, amjd cuppogtunk tovább.

Este celebrities party volt, ami a képekből nem biztos, hogy lejön:)

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tulipanorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr56949356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LAU 2009.02.17. 20:49:34

A következő keresőkifejezésekkel akadtak ránk: 1. den+haag+prosti, 2. szexmuzeum. Szerintetek? :) Ja, és van egy olvasónk Dallasból! Remélem Bobby az.
Még valami: bizonyos sajnálatos események miatt törölnöm kellett magam az iwiwről. Az email címem a régi. Hiányoztok, mindenki írjon mailt!

CB 2009.02.18. 01:36:52

Soha jobbkor nem érkezhetett volna az a pálinka! Ott halunk meg a jeges szélben, ha nem iszunk előtte két felest... És nekem a lábam is sebes volt ugye...
Amúgy meg sztem mindenki látja, hogy a képeken Madonna, Jessica Simpson, Michael Jackson és Maya, a híres magyar popsztár van.
Etessétek a sárkányt, emberek!!!
süti beállítások módosítása